5 VECÍ, KTORÉ POTREBUJETE VEDIEŤ PREDTÝM, AKO ZAČNETE STAVAŤ DOM

 V súčasnosti existuje nespočetne veľa možností na zabezpečenie domu podľa vašich predstáv. No predtým než začnete bezhlavo listovať v katalógoch o bývaní a vyberať kachličky do kúpeľne, mali by ste si odpovedať na niekoľko zásadných otázok ohľadom vašej budúcej strechy nad hlavou. Tento článok však nie je o tom, z akého materiálu by mal byť dom postavený. Ani o tom, či je viac v kurze  kuchyňa s vysokým leskom alebo vintage štýl. V nasledujúcich riadkoch sme zosumarizovali päť užitočných rád, vďaka ktorým sa po nasťahovaní nebudete musieť búchať po čele a opätovne zháňať financie na ďalšie „prerábky“.



 

1.      Záhrada, garáž a prístrešok

 

Záhrada k domu patrí, podobne ako prístrešok na autá alebo garáž. Väčšina ľudí,  ktorí sa rozhodnú pre stavbu domu odsúva dokončenie dvora na druhú koľaj. Zo skúsenosti však vieme, že je to chyba. Keď na váš stavebný pozemok prvýkrát dorazia bagre, môžu okrem prípravy na stavbu vybagrovať bazén a odviesť hlinu z plochy, kde plánujete zasadiť trávnik či vytvoriť podmienky na rast zeleniny. Ušetrite tak nielen čas, ale aj peniaze za opätovné práce s touto technikou. Nezabudnite si tiež na pozemku naplánovať priestor, kde budete odkladať kosačku, bicykle a ostatné záhradne náradie. Ak tak chcete robiť v garáži,  pred domom vytvorte spevnenú plochu na parkovanie automobilov.

 

2.      Úložný priestor

 

Či už deti máte alebo ich len plánujete vedzte, že úložného priestoru vo vašom dome nebudete mať nikdy dostatok. Myslite pri stavbe preto nielen na šatník, ale aj komoru na potraviny, čistiace prostriedky a úložný priestor pre ostatné domáce spotrebiče. V prípade, že idete stavať dom s povalou, tak ju hneď predpripravte na odkladanie sezónneho nábytku a oblečenia. V budúcnosti tak nebudete musieť v novom dome znovu búrať a čakať niekoľko mesiacov na nové skrine od stolára.

 

3.      Tieniaca technika a chladenie

 

Žijeme v období, kedy čelíme globálnemu otepľovaniu. Letá, aké poznáme z čias našich detstiev sú dávno preč. Preto je pri stavbe nového domu na mieste uvažovať aj o chladení priestoru. Klimatizácia je z tohto pohľadu nie vždy vhodná voľba. Najmä v prípade malých detí a vysokých účtov za elektrickú energiu odporúčame investovať skôr do poriadnej tieniacej techniky. Ideálnou alternatívou sú tak exteriérové žalúzie. Vďaka manipulácii s nimi môžete ovplyvňovať teplotu v interiéri až o niekoľko stupňov oproti vonkajšej teplote. V lete tak nimi príbytok vychladíte, v zime zas vnútorným teplom nebudete zbytočne plytvať. Vonkajšie žalúzie sú okrem toho nielen skvelou tieniacou, ale aj dizajnovou záležitosťou. Preto, ak uvažujete o tejto možnosti, musíte vykonať stavebnú predprípravu už pri realizácii domu. Mimochodom pri osádzaní žalúzii nezabudnite aj na sieťky proti hmyzu. Nie je totiž nič horšie ako prvá noc vo vysnívanom dome v spoločnosti nepríjemných komárov a otravných múch.

 

 

4.      Osvetlenie a farebnosť

 

Bytový dizajn podlieha módnym trendom. Aj vy určite viete, že nábytok a dekorácie vo vašej obývačke a kuchyni časom určite vymeníte. To, čo ale vo vašom príbytku ostane celé dekády sú farby zvolených materiálov ako podlahy, steny, tapety či obklady a osvetlenie. Investujte preto do prvotriednych materiálov v neutrálnych zemitých farbách, ktoré budú ľahko kombinovateľné s ostatným zariadením. Tak isto si priplaťte za osvetlenie. Svietidlá dokážu robiť divy a vytvoria z vášho interiéru majstrovské dielo aj po niekoľkých renováciách bez toho, aby ste do nich museli vložiť ďalší majetok.

 

5.      Udržateľnosť

 

Ceny energii majú stúpací trend. Preto pri voľbe stavebných materiálov voľte také, ktoré budú držať vaše mesačné náklady na uzde a minimalizujú aj uhlíkovú stopu. Zabudujte solárne panely, nechajte si nainštalovať nádoby na odchytávanie dažďovej vody a pracujte s denným svetlom i úsporou tepla napríklad s pomocou už spomenutých exteriérových žalúzií. Pomôžete tak nielen sebe, ale aj našej planéte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára