Ako zariadiť malý balkón

 

V bytových domoch sa len málo ľudí môže tešiť z priestranných terás a veľkých balkónov. Predovšetkým v starších panelákoch sa nachádzajú balkóny malých rozmerov, ktoré často zostávajú nevyužité. Je to veľká škoda, pretože i z malého priestoru môžete vyčariť miesto určené na relax a oddych.





Využiť musíte celý priestor vrátane stien

V prípade malého balkóna musíte využiť každý milimeter priestoru. Znamená to, že aj steny a zábradlie balkóna sa snažte zapojiť do procesu zariaďovania a zútulňovania. Steny sú vhodným miestom na umiestnenie poličiek alebo kvetov. Zábradlie dobre poslúži opäť ako miesto pre zeleň alebo s jeho pomocou môžete osvetliť balkón počas noci. Stačí, aby ste z vonkajšej strany zábradlia umiestnili závesné kvetináče a pomedzi zábradlie preplietli LED reťaze. Bohužiaľ budete obmedzení vo výbere nábytku. Na malý balkón je potrebné kúpiť funkčný nábytok vo forme rozkladacieho stolčeka a stoličiek. Ak chcete ušetriť miesto, zaobstarajte si závesný stolček na zábradlie. Dobrým tipom je drevená truhlica, na ktorú položíte matrac a jej vnútro využijete na uskladnenie rôznych maličkostí.



Užite si balkónové posedenie za každého počasia

Sedieť na balkóne orientovanom na západnú stranu počas leta je takmer nemožné. Jedine, že by ste investovali do tienenia. Najjednoduchším variantom sú rôzne slnečníky, ktoré však zaberú veľa priestoru. A priestor je na malom balkóne neoceniteľná komodita. Máme pre vás skvelý tip – perfektne vám na tienenie poslúži markízana balkón bez vŕtania. Klasickú markízu namontovanú do stien iste pozná každý z vás. Novinkou je markíza na balkón bez vŕtania, ktorá sa pripevní medzi rozpery. Fixovanie markízy týmto spôsobom je maximálne bezpečné a nemusíte do stien robiť zbytočné zásahy. Pri výbere markízy prihliadajte na možnosti jej ovládania a materiál, z ktorého je vyrobená. Nejde len o farebné prevedenia, ale i o to, aby bola látka dostatočne pevná, jednoducho sa čistila a poskytovala UV ochranu. Markíza na balkón bez vŕtania je naozaj komfortný spôsob ochrany priestorov balkóna a vášho súkromia.

Drobnosti, ktoré zútulnia každý balkón

Na malý balkón sa hodia malé rastliny a bylinky. Bylinkovú záhradku dokážete vytvoriť v policiach v tvare rebríka. Okrem rastlín vo vás príjemný pocit vyvolajú vankúšiky či deky. Veľa dokáže spraviť už spomínané osvetlenie. Vhodne umiestnené LED pásiky alebo reťaze opticky zväčšia priestor počas večerného posedenia. Výborne vyzerajú lampášiky namontované v bočných stenách. Využiť môžete taktiež priestor pri strope, kde nainštalujete poličky alebo úložné boxy.