Ako čistiť žalúzie

Vo väčšine domácností sa na tienenie využívajú interiérové žalúzie. Žalúzie sú žiadané kvôli ich výhodnej cene a jednoduchej montáži, ktorá sa dá prispôsobiť ku každému typu okien. Pre zvýšenie životnosti žalúzií je potrebná ich pravidelná údržba a čistenie.

Pozor na materiál žalúzií

Interiérové žalúzie sa vyrábajú z hliníka, dreva alebo textilu. Od výrobcu žalúzií by ste mali dostať manuál, v ktorom sa dozviete o spôsobe ich čistenia a prípravkoch určených na ich údržbu. Predovšetkým drevo a textil sú materiály vyžadujúce si špecifický prístup. Najčastejšie sa však stretnete s hliníkovými žalúziami, ktoré môžete vyčistiť nasledujúcimi spôsobmi.



Preč s prachom

Na rýchle odstránenie prachu zo žalúzií vám postačí klasický alebo ručný vysávač. Vysávače majú rôzne nadstavce, z ktorých najmenší sa dostane i do priestorov medzi jednotlivé lamely. Pozor na príliš vysoký výkon vysávača, ktorý by mohol lamely poškodiť. Prachové častice sa dobre odstraňujú nielen s vysávačom, ale aj s dvojitou prachovkou. Táto originálna pomôcka dokáže očistiť lamely z oboch strán súčasne. Prachovka na vnútorné žalúzie sa môže používať za sucha alebo ju navlhčite mydlovou vodou. Skvelými vychytávkami sú prachovky na čistenie viacerých lamiel naraz a špeciálna rukavica určená na umývanie žalúzií.

Dôkladné čistenie

Okrem prachu sa na lamelách žalúzií usádzajú i iné nečistoty, ktoré prachovkou neodstránite. Mastnota a zvyšky chrobákov budete musieť dôkladne umyť. Najprácnejšie je umývanie každej lamely zvlášť. Na čistenie vám stačí handrička namočená vo vode so saponátom alebo octom. Veľa ľudí sa snaží tento proces umývania zrýchliť tak, že sklopia lamely a čistia celý povrch naraz. Sklopené lamely sa týmto spôsobom veľmi často skrivia alebo dokonca polámu. K podobnému poškodeniu príde i v prípade, že vnútorné žalúzie odmontujete a budete sa ich snažiť umyť v sprche so silným prúdom vody.

Čistenie pomocou techniky

Interiérové žalúzie sa dajú vyčistiť s pomocou parného čističa. Všetky nečistoty sa vplyvom pary rozpustia a stečú na parapetu. Následne len žalúzie jemne pretriete utierkou z mikrovlákna. Ak máte veľký dom a nechce sa vám žalúzie čistiť svojpomocne, môžete osloviť profesionálnu firmu. V rukách profesionálov sa žalúzie zmenia na nepoznanie a budú vyzerať aké nové. Na čistenie žalúzií využívajú tieto firmy ultrazvukové čističe, ktoré pracujú na báze podtlaku a pretlaku.

Viac tipov si nájdete aj na našom blogu o tieniacej technike a takisto tam nájdete aj konkrétny postup ako umyť žalúzie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára