Balkónové kvety na priame slnko?

 

Priestrannejšie balkóny sú miestom, kde ľudia často pestujú rôzne kvety alebo bylinky. Na priamom slnku v závetrí sa nie všetkým rastlinám darí a často sa stáva, že uhynú. Preto musíte k balkónovej záhradke pristupovať obozretne alebo rastlinám zabezpečiť dostatok tieňa.



Ktoré kvety sú vhodné na pestovanie na balkóne

Pestovanie kvetov na balkóne je príjemným koníčkom, ktorý vás zrelaxuje. Kvety navyše pôsobia veľmi esteticky a dokážu aj zo šedivého balkóna vyčariť oázu pokoja. Možno ste si nejeden raz povzdychli pri pohľade na susedovu balkónovú záhradku hrajúcu pestrými farbami. Nemusíte len vzdychať a ticho závidieť. Pestovanie kvetín na balkóne nie je nič zložité. Samozrejme, že si musíte vybrať kvety, ktoré odolávajú vyšším teplotám a majú radi slniečko. Medzi nekorunované kráľovné balkónových kvetov sa považujú petúnie a surfínie. Oba menované druhy kvetov majú radi slnko a neprekáža im vysoká teplota. Navyše ťahavé petúnie vyzerajú na zábradlí balkóna naozaj jedinečne. Klasikou medzi kvetmi pestovanými na balkóne sú muškáty. Nielenže sú nenáročné na pestovanie, ale navyše potešia svojou sýtou farbou. Veľmi podobná muškátom je verbena hýriaca mnohými farbami. Ak milujete vôňu levandule, môžete jej dať v svojej balkónovej záhradke šancu. Levanduľa bude prevoniavať okolie a odpudí nepríjemný hmyz. Zabudnúť nemôžeme ani na chryzantémy, ktoré sa dajú pestovať ako trvalky.

Ako dosiahnuť ideálne podmienky pre kvety na balkóne

Balkónovú záhradku by ste si mali založiť počas jari. Jar je najvhodnejším obdobím na výsadbu. Na dno kvetináčov uložte trávu a zasypte ju kúpeným substrátom zmiešaným so záhradnou zeminou. Kvetináče môžete umiestniť na parapetnú dosku, na zábradlie alebo na poličky namontované do stien. Prednosť dajte kvetináčom so samozavlažovacím systémom, ktoré vám pestovanie kvetov enormne uľahčia. Musíte však dbať na to, aby ste v jednom kvetináči vysadili rovnaký druh rastlín pre správne nastavenie zavlažovania. Vhodné by bolo, aby ste mali balkón zasklený kvôli nižším nočným teplotám. Na druhej strane je potrebné kvetom dodať dostatok vzduchu a tieňa. Na tienenie vám výborne poslúži balkónová markíza. Markízy sú už roky obľúbenou tieniacou technikou, ktorá vás finančne nezaťaží a skvele poslúži počas slnečného počasia. Balkónová markíza sa dá ovládať viacerými spôsobmi – manuálne alebo elektricky. Dokonca si môžete zaobstarať markízu, ktorú netreba namontovať do stien vŕtaním. Balkónová markíza bez vŕtania sa fixuje medzi rozpery. Markíza na balkóne vytvorí požadované prostredie pre kvety a zároveň si v jej tieni oddýchnete.

Balkónová markíza


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára